Lovade skriva några rader till Norrskogs hemsida efter kursen. Här kommer min text:
Ibland blir man lite tagen på sängen, det måste man säga. Helt plötsligt vaknade jag upp en dag och insåg att jag bodde ensam på en jordbruksfastighet . Det var en hel del praktiskt bestyr som jag behövde lära mig för att kunna bo kvar. Men som man brukar säga ”Kvinnor kan” Hela första året var det vedpannan som stod för största bestyret. Men allt vad tiden led desto mer blev det att tänka på.
I slutet av sommaren var det dags för den årliga slamtömningen. Då insåg jag för första gången att något borde göras. Både jag och slamtömmarmannen letade febrilt bland snåren innan vi hittade avloppsbrunnen. När hade den hunnit växa in i skogen? Och vad kom alla träd helt plötsligt ifrån?
Jag satte åter på mig skygglapparna tills den dagen grannen började avverka och mina träd på mina ägor började blåsa omkull. Det var DÅ jag blev tvungen att vakna upp till verkligheten och inse att jag även var en kvinnlig skogsägare. Oj då! Tänkte inte på det. Eller rättare sagt jag ville nog inte tänka på det.
Efter denna smärre chock var det dags att ta sig i kragen och se över vad jag egentligen ägde. Jag började rota i mina pärmar med viktiga papper i förhoppning om att hitta en karta.
Till min stora skräck upptäckte jag ett brev från Skogsvårdsstyrelsen som var daterat tre år tidigare där de påtalade ett röjningsbehov på ca 2 hektar skog. Detta var tydligen inte åtgärdat.
Det var bara att kavla upp ärmarna och jaga en röjningsman. Passade i samma veva på att ta motorsågskörkortet för att själv kunna vara med på ett hörn. Det var nämligen så att grovleken på träden i området var lite väl grov eftersom röjningen var eftersatt ca 15 år. Mycket gråa hår, svett och tårar blev det innan allt var åtgärdat och hemdraget. Två årsförbrukningar ved blev det i alla fall. Inte illa.
Efter detta lite nätta skogsäventyr satte jag åter på mig skygglapparna tills för några veckor sedan när jag såg en inbjudan att delta i Norrskogs nätverksträff för kvinnliga skogsägare. Den skulle vara här på orten så det kändes väldigt lägligt.
Nu var det banne mig dags att börja fylla på sin kunskapsbank i ämnet skogsvård.
Träffen pågick i två dagar och vi var ett 30-tal kvinnor som deltog. Första dagen var vi ute och spatserade i skogen tillsammans med sakkunnige inspektor Anette Thelberg från Norrskog. Hon gav oss inblick i skogens alla stadier under dess omloppstid. Från att tidigare bara gått i skogen och tittat på naturen så började jag sakta men säkert få öga för vad som behövde göras med träden.
Någon klok människa har sagt följande: "Du glömmer väl inte bort att investeringar i skogsvård, även ger direkt och omedelbar avkastning i form av naturupplevelser och frisk luft"
Och frisk luft fick vi i massor, jag somnade ovaggat den kvällen. Det vill jag lova.
Förruttom en hel del matnyttigt vad gällde skogsskötsel så var det en hel del annat på programmet. På lördagkvällen efter en utsökt middag var det berättarföreställning med Ann Järneström: ” I begynnelsen skapades allt ur ett enda träd”
På lördagen var det SkogsHilda som var huvudperson. En faccinerande kvinna som berättade hur hon på våren tog på sig skogskläderna och sågade ner lite tallar som hon sedan barkade. Barken blötlade hon och sedan torkade för att sedan mala till mjöl. Av mjölet bakade hon sedan barkbröd. Tillsammans med hennes nyskördade björksavsaft fick vi ett litet smakprov på barkbrödet. Vilket energikick.
Förruttom allt mat och skogsnyttigt så var det skönt att få passa på att rymma hemifrån några dagar och slippa alla andra måsten. Mat och logi ingick och allt var kostnadsfritt. Vilket lyx att bara få maten serverad. Det är man inte bortskämd med minsann.
Men nu är det dags att återgå till vardagen och verkligheten och ta sig tid att gå runt i sin egen skog och se hur granarna egentligen mår. Vi kvinnor är ju experter på omvårdnad, så nog kan vi se till att skogen mår bra också eller hur? Och vi måste ju inte göra grovjobbet själva. Men det är ju vi som äger skogen som bestämmer vad som skall göras. Men då är det en fördel att veta vad som behöver göras förstårs. Så gammal eller ung, erfaren eller gröngöling. Alla är välkomna till nästa nätverksträff för kvinnliga skogsägare som blir till hösten.
Tills dess kanske jag själv måste ta mig i kragen och börja med att få koll på mina skogsgränser så jag verkligen hittar i min egen skog, så jag inte börja vidta åtgärder på grannens skog. Det vore ju inte så lämpligt kanske.
Monica Årjes 2010-05-15
Nybliven och oerfaren skogsägarinna från byn Salteå, Noraström i Höga Kusten
lördag 15 maj 2010
Pang bom
Livet rullar på och pang bom var våren här, förruttom renovering och jobb så har jag hunnit med en kurs för skogsägande kvinnor, en föreläsning i positvt tänkande... bilen är trasig, gräsklipparen också... men fixad... har sytt nya hammockfodral... imorgon är det dags att röja lite i källaren... sker i regel ett par ggr /år när sotaren kommer på besök. Full rulle med andra ord. Är dock långledig så det finns lite extra tid till förfogande...
onsdag 5 maj 2010
Steg för steg i renoveringen
Så här såg det ut för ca två veckor sedan när vi började med att riva bort gamla golvet...
Golvet riktat, fler bärande ballkar ditlagda och spånplatta ovanpå, hela huset fullt med sågspån.
Panel-furutaklagt samt väv satt och målat på väggarna
Boasering uppsatt i trappen
Balk i taket finslipad
Dörr och element målad
Balken i taket betsad
Den betsade balken som finns längs hela snetaket.
Golvet riktat, fler bärande ballkar ditlagda och spånplatta ovanpå, hela huset fullt med sågspån.
Panel-furutaklagt samt väv satt och målat på väggarna
Boasering uppsatt i trappen
Balk i taket finslipad
Dörr och element målad
Balken i taket betsad
Den betsade balken som finns längs hela snetaket.
Golvläggningen, klickgolv a la skeppargolv
Golvet klart...
Staketen svartmålade och en av dem har fått betsat handräcke.
Andra staketetets handräcke får vänta till vi löst hur handledarna i trappan skall sitta...
Andra staketetets handräcke får vänta till vi löst hur handledarna i trappan skall sitta...
Golvet klart...
Väggdekorationer samt all belysning inköpta.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)