torsdag 28 februari 2008
Skottdagen = Frieri
Själv törs jag inte ta risken och få nobben. Då blir hela helgen förstörd. Vi spar det till nästa skottdag. (om fyra år) Då har man passerat 50 år. HUA!!! Och är man fortfarande ogift vid 50-års ålder då förblir man nog ogift. Eller vad tror ni?
onsdag 27 februari 2008
Vägverket har uppmärksammat dyslektikernas problem
I tidningen fanns ett reportage som fick mig att bli tårögd. Det handlade om Rolf dyslektiker som på sin 59 årsdag äntligen klarade av att ta sitt körkort. -Det var nog den bästa födelsedagspresenten i hela mitt liv, säger han. Jag kan inte beskriva hur det känns.
Ja, Herre Gud... man kan inte ens tänka sig hur det kan kännas att ha ett funktionshinder som ingen tagit på allvar förrän nu...
I artikeln berättades det om hur vägverket uppmärksammat och börjat behovsanpassa teoridelen på körkortet. Man ges nu möjlighet till muntliga prov med ljudstöd, förlängd provtid samt individuell undervisning i mindre grupper och specialpassat övningsmaterial på dator samt ljudböcker.
söndag 24 februari 2008
Flytande Blått - Vinrankan
EFTERLYSNING
Du som ringde mig och skulle flytta ifrån Kramfors. Ring mig igen... Jag har tappat bort ditt telefonnummer... (skrivet mars - 2009)
Gefle Porslinsfabrik grundades 1910 och redan 1979 lades tillverkningen ned. Den konstnärliga blomstringsperioden inleddes 1932 när Arthur Percy knöts till fabriken som konstnärlig ledare.
Arthur Percy var konstnär och hade studerat för Matisse i Paris. ”Vinrankan” tillverkades förutom i blått även i rött och svart. Speciellt den blå ”Vinrankan” blev en stor försäljningssuccé och tillverkades fram till 1969.
Sedan tjugio år tillbaka samlar jag på denna servis. Jag vet att jag inte har alla delar, så är det något ni har i gömmorna som ni vill bli av med - Kontakta Mig!!!
Kanske sitter ni inne med informationen vilka delar som ingår i servisen över huvudtaget. Det skulle jag gärna vilja veta.
Helgen till ända
Ännu en helg till ända. Jag har varit ledig i helgen och barnen har varit här.
Fredagen började med fönsterleverans. Försökte jaga firman som skall installera fönstren för inbokning av jobbet. Men utan resultat. De hade nog hunnit göra helg. Får kontakta dem imorgon istället.
På fredagkväll satt dottern och jag och kollade en film, hon satt och pluggade Naturkunskap samtidigt. Flitens lampa lös.
På lördagen hade vi kärleken med hans döttrar på middag. Hade dukat finporslinet dagen till ära. Första gången som vi alla träffades tillsammans. Det kändes familjärt.
Det var nätt och jämt vi hann med efterätten innan min dotter skulle med bussen till H-sand.
En smaskig efterätt med smördegsinbakad hjortronsylt med västerbottenost och vaniljglass.
I övrigt är det snart dags att fylla källaren med ved. Har gjort av med ca 15 kubikmeter ved sedan september. Har 12 kubik staplad utanför vedrummet som skall staplas i källaren.
Eftersom jag haft sorkpest och inte vill att sonen skall få det, så har jag kollat upp ev andningsskydd som skyddar mot denna ev smitta. Så nu har jag beställt en laddning på nätet. (Enligt nån sjukvårdssida på nätet rekommenderas Andningsskydd, minst filterklass P2) Men det ger ej 100% igt skydd. Men då har jag i alla fall gjort vad jag kunnat.
I övrigt är det läxläsning på schemat. PUH!! Sonen har två prov kommande vecka. Engelska och NO. Så vi har varit tvugna att traggla engelska under helgen. Brukar försöka låta helgerna vara heliga, men nu var det nödvändigt att lägga ner lite tid ändå.
Skulle även behöva organisera och rensa om i skåp och lådor. Kärleken har hjälpt mig såga bort bänken där altandörren skall vara. I och med det försvann sex lådor som står mitt på golvet fyllda med diverse saker. När man har haft plastpåsar på samma ställe i nästan 20 år så kommer det bli svårt att vänja sig att de ligger någon annanstans. Och den stackars katten är fundersam över vad som händer... det är ju hans matplats som ligger i farozonen också.Efter sågningen satt vi ute i det härliga vårvädret och drack kaffe och myste i solen. HÄRLIGT!!!
Imorgon bär det av till frissan. SKÖNT!!! Ser hemskt ut.
torsdag 21 februari 2008
Det går ej att leva utan bil
Igår fick jag fullkomligt spunk, det höll verkligen på att rinna över.
Lämnade som sagt in bilen för reparation av krockskadorna. Jag kommer troligtvis att vara utan bil i ca 2 veckor. Förra veckan hade jag den också på bilverkstad.
Att bo på landet utan bil är fullkomligt omöjligt. Nu har jag haft förmånen att få låna en av grannarnas bil, men den har en dörr som hakar upp sig emellanåt och då går den ej att rucka. Den står kvar i "öppetläge". Om man nu är fokuserad på att inte öppna dörren helt på vid gavel. Då är det inga problem.
Men jag som går i helt andra tankar hela tiden, öppnar naturligtvis dörren utan att tänka. Så vid upprepade tillfällen har jag nu hamnat i situationer där jag inte kan köra iväg pga att dörren fastnat på vid gavel. Varje gång måste jag lura hit kärleken för att sätta dörren i rätt läge. Han tror säkert att jag gör det med vilje för att få hit honom.
Som sagt, igår hände det igen... när jag skulle hämta sonen och samtidigt åka och handla. Det var droppen.
Jag grabbade luren - ringde upp försäkringsbolaget och sa utan att andas: "DETHÄRGÅRINTE - JAGBORPÅLANDET- JAGHARBARNSSOMSKALLSKJUTSAS - JAGHARETTJOBBATTÅKATILL - ETTFÖRETAGATTSKÖTA - MÖTENHANDLINGAR ETC"
Vad hände? Jo jag fick en hyrbil som nu står på gården. Gud vad skönt. Att slippa vara beroende av andra människor hela tiden och dessutom att få känna sig säker på att kunna åka dit man ska utan krångel.
Nu betalar ju inte försäkringsbolaget hela kostnaden. Jag får betala 1/3 del av km-kostnaden själv. Dvs ca 6 kr/mil, samt bensinen förstårs. Så jag kommer naturligtvis inte att använda bilen i onödan. MEN bara känslan att det står en bil på gården ger en otrolig trygghet.
tisdag 19 februari 2008
Mina Krönikor
Nu har jag ÄNTLIGEN uppdaterat min "krönikesida". Så välkommen att läsa ni som har tråkigt. Ett och annat leende kan det nog framkalla. Om ni har samma humor som mig vill säga.
Jag har skrivit krönikor i tidningen Nord Sverige, varannan vecka sedan 2004.
I samband med att den första publicerades så gjordes följande presentation om mig:
Så har vi glädjen att välkomna en sprillans ny krönikör i Nord-Sverige. Monica Årjes i Norabygden närmare bestämt. Gladlynt och impulsiv hembygdspatriot med tusen järn i elden.
Här följer en liten presentation av krönikören som kommer att hålla oss ájour med vad som händer i just Norabygden
Monica är född i Dalarna, uppvuxen i Västmanland och har bott i Stockholm flera omgångar.
Kramforsbo sedan 14 år tillbaka varav 12 i Salteå. Innan det blev dags att skaffa familj lockade fjärran länder, däribland Israel med jobb på kibbutz.
På Sandöskolans Ulandsutbildning träffade hon sitt livs stora kärlek!
-Meningen var att vi skulle åka utomlands att arbeta tillsammans men "ödets vindar" gjorde att vi hamnade i Salteå, Höga Kusten minns hon förtjust.
I familjen ingår numera Linda 14 och Tobias 11 år samt inte att förglömma "mammas lilla gubbe" -katten Fritte.
Monica har gått vårdlinjen, är undersköterska i botten. Hon var stor datamotståndare, men när datorn väl kom in i huset var hon den som ville lära sig. Så det har blivit en del datautbildningar, både på distans och på LTCK i Kramfors. Den sista utbildningen var en webdesignkurs.
Studiecirklar eller kurser har alltid varit en naturlig inslag i tillvaron... tex i språk (lite arabiska och spanska) samt olika hantverkskurser.
Under cirka 10 år jobbade hon med både kommunalt och statligt flyktingmottagande. Dessutom har hon varit i Libanon och jobbat i palestinska flyktingläger.
Rask i vändningarna som Monica är har hon även hunnit med några år inom försäkringsbranchen, både inom kundtjänst och som försäkringssäljare.
Spontan
Nyligen avslutade hon ett 2-årigt marknadsförings-projekt på ABF. Där man tagit fram en metod och en hemsidesmall för att bygder skall kunna marknadsföra sig via internet.
Projektarbetet har kombinerats med studier och nattarbete på äldreboendet Sunnebo.
Särskilt engagerad är hon i Norabygdens nybildade Marknadsföringsgrupp som förutom att marknadsföra Nora på Internet även jobbar med att försöka öka inflyttningen av barnfamiljer till bygden.
Amatörforskargruppen som dokumenterar Salteå Bys historia på Internet ligger hon också bakom.
Till meritlistan kan tilläggas egenhändig tillverkning av smycken i näver, cernitlera samt blomster och dockarrangemang, studiecirklar i Kalligrafi-skönskrift.
-Jag har alltid tyckt om att skriva men aldrig gjort något av det. Men NU ska jag få skriva krönikor åt Nord-Sverige, utbrister hon ivrigt.
-Barnen tycker mamma är lite halvgalen vars spontana infall ibland kan te sig en smula chockerande...kursen i magdans exempelvis. Då höll de på att få dåndimpen!
Här kan du läsa mina krönikor>>
Jajaja...
Nu är det vår i luften emellan varven och kärleken blommar ;-) emellan stormarna. Min fanclub som brukar läsa både här och mina utlagda krönikor undrar varför jag inte skriver.
"Jaja, man har ju annat att göra också". Jag har ju ett företag också, kom jag på. Så det blev några timmar med det också. Krönikorna har jag dock lite dåligt samvete för, det måste jag säga. Går ju i regel ganska snabbt att få ut på nätet bara man avsätter tiden.
Så ikväll skall jag försöka få till det. Jag lovar.
Imorgon är det dags att lämna ifrån sig bilen på verkstad igen. Förra veckan tog vi felen som tydligen inte hade med krocken att göra. Imorgon och tio dagar framåt är det krockskadorna som skall repareras. MEN det är struligt att bo på landet och inte ha bil. Måste låna hela tiden. Hm. Man kanske borde krävt en hyrbil??? Det tål att tänka på.
Nu får jag främmande...
lördag 16 februari 2008
Celluliter?
Ja från säker källa på RIX-fm så har man konstaterat följande till oroliga cellulitinnehavare:
Celluliter på låren är bara gropar - smilgropar - som bara bekräftar att underlivet haft mycket roligt.
I övrigt har jag funderat över gårdagens inlägg med kattbilden.
Att om Gud inte gör mig smal, så önskar jag att mina vänner blir tjocka.
Det slog mig att det kanske därför jag blivit rund och go - Vännerna har önskat detsamma. Hm...
Somliga säger att man blir som de man umgås med... stämmer inte just nu. Han jag umgås mest med är absolut inte rund och absolut ingen som funderar på mat.
Dessa jobbarhelger är sega. Man varken hinner eller orkar göra nåt speciellt, sover - jobbar - vedeldar och fixar mat... sen går det bara runt runt. Sitter och tittar på mina pippisar som äter fågelmat ur mitt "pariserhjul" - Mycket underhållande. De snurrar för fullt. Har varit ute och skrotat i vedboden. Hämtat in småved och näver - som behövs för att få igång brasan.
Stod och tittade på huset med den rykande skorstenen. Det ser verkligen hemtrevligt ut med rykande skorstenar. Ser varm och ombonat ut. Men skenet bedrar lite... dags att leta rätt på fleecetröjan.
Har fått för mig att se över ekonomin lite. Präktiga Monica vill ha koll. Ja jag skall ju byta ut nästan alla fönster i huset här inom en snar framtid. Och DET är inte billigt det vill jag lova. Men tyvärr nödvändigt. På hela bottenvåningen har jag fortfarande innanfönster. Ytterfönsterna är provisoriskt lagade med silikon i höstas. Flera av dem hade börjat rasa neråt pga ruttet trä... Så det fanns en hel del glipor och lufthål.
Sen skall jag nog ÄNTLIGEN flytta in allt som fortfarande inte kommit in på den nyrenoverade toaletten/badrummet.
fredag 15 februari 2008
En stilla bön!
Ett steg i rätt riktning
Nyss hemkommen från en promenad med stavar. Har faktiskt fått till tre 30 min promenader denna vecka. Dvs intjänat 6 bonuspoäng. De är dock redan förbrukade på vinfronten. Så nu blir det vatten i helgen. Lämplig dryck när man skall jobba.
För några år sedan var jag med i en hälsotävling. "Ett steg i rätt riktning" var namnet på den. Den innebar att Kramfors Kommun erbjöd sina anställda att i tävlingsform förbättra konditionen. Naturligtvis blev jag inlurad att delta i denna tävling. Vi var fyra nattarbetande själar som under ca 3 månader skulle försöka oss på att förbättra konditionen och vår lagpuls.
Jag skrev då följande krönika:
I sista minuten, ca 5 min innan sista anmälningsdag gick till ända faxade vi in vår anmälan. Det fanns inte mycket utrymme för fantasi vad gällde lagnamn. Det blev "Nattfjärilarna". Mycket passande vad gällde arbetssituationen men i detta konditionssammanhang när i alla fall jag känner mig som en flodhäst så kändes det inte så passande.
Jag antar att det är jag som är den som har störst chans att förbättra min puls med tanke på vad jag sysslat med de senaste åren. Spenderat alldeles för mycket tid framför datorn och dragit på mig en del övervikt.
Lagtävlingen började med en konditionstest för att räkna ut en lagpuls. Den gjordes på Ådalshallen. Testledare Tomas verkade bekymrad över mig och min hälsa. Inte nog att pulsen var alldeles för hög. Jag har ju ont i fötter och knän också. Så jag hade stora svårigheter att lyfta ett ben.
Han gav mig goda råd och föreslog att jag skulle börja simma. Det var ju snällt att ge mig några goda råd. Men då såg jag riktigt synen framför mig av flodhästvarianten... Man kan ju förstås sätta på sig badmössa och simglasögon så att ingen känner igen en. Synen blir då ändå värre - En flodhäst med badmössa och simglasögon.
På testen fick vi väldigt hög lagpuls. Den sämsta hittills. Men då hade inte alla lagen testats ännu. Förutsättningen att kunna förbättra vår puls är alltså stor.
Vi är väl två i laget som tillhör de mindre hurtiga, sen har vi hon som drog in oss i detta som alltid är på språng, så man får dåligt samvete bara man ser henne. Den fjärde delar tidningen alla nätter hon är ledig och springer i 33 trappuppgångar och tränar diverse mellan varven.
Nu är vårt lag lite utspridda i kommunen, vi bor ej på samma ställe, vi jobbar väldigt oregelbundet. Kvällarna är späckade av barnens aktiviteter och diverse möten. Detta innebär att vi inte direkt tränar tillsammans. Men när vi jobbar natt tillsammans så får vi peppa varandra. På jobbet har jag dessutom hittat en motionscykel som jag bestigit några gånger om tid har funnits.
Vi kämpar på. Mitt mål har blivit att promenera stavgång minst 30 min/dag. Men vissa dagar har det NATURLIGTVIS funnits många bra orsaker för att slippa.
Ju längre tiden går desto mer beroende blir man av dessa promenader. Att man dessutom tappat några kilon på vägen är bara ett plus i kanten.
Några väl valda ord från en haltande flodhäst som förväntar sig att våga ta ett offentligt bad i framtiden.
torsdag 14 februari 2008
Lägesrapport från soffan
Så DÅ kunde jag åka och handla istället.
Visste ni att kvinnor känner lika stor tillfredställelse av att handla som att få orgasm? Otroligt men sant. Det finns forskningsrapporter som bevisar detta. Tro hur de gjorde när de fick fram den forskningen? Man brukar ju använda mus i forskningssammanhang. ;-))))
Hur som helst jag handlade. Missade dock ett möte. Men jag fick ett möte idag istället, och får ett imorgon också.
Igår kväll var det Tjejsnack på hög nivå. Vad vore livet utan Tjejsnack? Härligt när man hittat vännen med passande personkemi. DET är bättre än att handla. Ni karlar skulle svimma om ni visste allt vi pratade om.
En salig blandning av sex, recept, vikt och celluliter.
Ikväll gäspar man lite lagom för naturligtvis blev det inte bara en flaska vin igår som planerat utan två...
Sen var det det här med "att räkna poäng enligt viktväktarmetoden"... Det går faktiskt riktigt bra. Men kräver koncentration och fokusering. Det gäller att planera vad och när man skall äta samt ha rätt saker i kylskåpet.
Har just ätit korv och makaroner. Hade jag haft en magrare korv kunde jag ätit dubbelt så mycket. Så det var bara att stödja sig med vitkålssallad.
Nu kom kärleksprinsen. Så nu har jag inte tid med det här bloggandet.
Choklad!!!
onsdag 13 februari 2008
Känslobomben sprängs
Just nu har jag min bil på verkstad och lånar tillfälligt en grannes bil. Att bo på landet som ensamstående utan bil . Det bara går inte.
Nu på em skulle jag åka på ett personalmöte, öppnar bildörren och sätter mig. Dörren går inte att stänga. Försöker mickla med den, men utan resultat. Så nu står dörren, på vid gavel, och man kan knappast åka omkring på de här smala byvägarna med förardörren på vid gavel.
Och jag som behövde handla. Jag får ju främmande ikväll. Tursamt nog har hon meddelat att hon skulle köpa med sig thaimat och rött vin.
Ute stormar det nästan. Livrädd att mitt nya tak, som inte är riktigt fastskruvat skall flyga bort. Jag böt tak i höstas, men det var så fruktansvärt halt för hantverkarna att gå på taket, så vi bestämde att vi skulle göra det sista på våren. Tro om det var en bra idé?
Man får leka hemmafru istället för karriärkvinna den här eftermiddagen. Skulle nog inte skada med en svängom med dammsugaren. Men jag får nog börja med att salta och grusa gården. Det är svinhalt ute. Soptunnan har blåst all fanders väg.
Annars är det bra. Jag tror jag vunnit på kärlekslotteriet till slut, törs dock inte ta ut glädjen i förskott. Hoppas den händige kärleksprinsen kommer flygande och fixar den där eländiga bildörren.
Ett djupt andetag, en kopp kaffe och sedan sätter vi på oss hemmafrurollen och leker huslig.
Lär dig motstå frestelser
Jag har bla provat en karaktärskurs på internet.
Den är mycket intressant. Den vänder sig till oss, som inte kan gå förbi en godisskål utan att ta en näve, frossar i kakor när ingen ser, tröstäter när vi är arga, trötta, glada, stressade eller ledsna (dvs. alltid). Kursen började med att vi under två dygn skulle dokumentera alla dessa "farliga situationer" när vi känner dragning eller lockelse till godsaker. Man skulle även försöka notera känslan och tanken i vart och ett av dessa impulsögonblick.
Ett exempel så ni förstår. Det ligger en kanelbulle alldeles ensam i en påse i skafferiet som bara väntar på att bli uppäten. När jag drack eftermiddagskaffet så blev jag bara tvungen att "moffa" i mig den eftersom jag hade sådant otroligt sötsaksbehov. Dessutom vore det ju vara synd om den skulle bli gammal så jag blev tvungen att kasta den. Åt bullen i två tuggor och fick världens ångest. Den var inte ens god och jag som skulle sluta äta fikabröd.
En hel lista med sådana här farliga situationer blev det.
Efter att ha kartlagt alla dessa farliga situationer var det i nästa steg dags att försöka
leda in hjärnan på nya tankebanor, så att inte handen automatiskt hamnar i godisskålen. Detta genom att agera filmregissör. Man skulle skapa mentala filmsekvenser med sig själv som huvudperson. Så i mitt inre ska jag nu försöka skapa en film av varje "farlig situation". Jag skall göra mig själv handlingskraftig i filmen. Vad gör jag för att undvika dessa situationer, vad gör jag istället? Vad tänker jag?
Om vi återgår till exemplet med kanelbullen ovan. Då ser min film ut enligt följande:
Jag dricker mitt eftermiddagskaffe, öppnar skafferiet. Där ligger en bulle. Den måste vara torr och gammal. Slänger den i komposthinken. Tar ett smörgåsrån med ett tunt lager leverpastej och massor av gurka. Efteråt tar jag en stärkande promenad med mina gångstavar. När jag kommer hem dricker jag ett glas vatten och äter ett äpple. Känner mig pigg och energisk, så jag passar på att bädda rent i alla sängar och städa sovrummet.
Så gott folk - Omprogrammera hjärnan mera och agera filmregissör. Det kan ge livet en ny innebörd. Använd fantasin så kanske livet blir lite roligare på kuppen. Stoppa in lite spänning, humor, romantik och erotik och jag lovar att de torra bullarna i skafferiet blir bortglömda.
tisdag 12 februari 2008
Män och Kvinnor pratar olika språk
När man börjar i högstadiet är det dags att göra ett språkval. Det brukar vara tyska, franska eller spanska som är aktuellt att välja emellan. Men vi har glömt att vi borde få lära oss förstå det motsatta könets språk. Hela framtiden bygger på denna förståelse. Vem vet, kanske skulle alla skilsmässor och separationer minska om vi förstod varandra bättre.
Har nyligen varit på Lars T:s monolog: "Grottmannen" där dessa manliga respektive kvinnliga kulturer och språkbruk togs upp i mycket humoristisk anda. Där mannen var jägare och kvinnan samlare. Instinkten är densamma i dagens samhälle. Ex: När män handlar är det målmedvetet, rakt mot målet. Kvinnor som samlar, kan handla, prova och jämföra priser och material i timtal.
För att fördjupa mig lite i ämnet har jag gjort lite utdrag ur boken:
"Upptäck hela resursen", av Lena Wennberg.
Den kvinnliga kulturen präglas av samhörighet, delaktighet. I kvinnokulturen är det hög status att vara omtyckt i gruppen, låg att uppträda som om man vore förmer än övriga i gruppen, t ex genom att acceptera att bli chef över forna arbetskamrater. Kvinnor har ett mer kluvet förhållningssätt till hierarkier än män. Därför uppstår oftare konflikter när kvinnor blir chefer i kvinnodominerande områden.
Det kanske enklaste och tydligaste sätt på vilket kvinnligt språk markerar delaktighet, närhet till omvärlden, är kvinnors sätt att ständigt ställa frågor. Vi frågar - inte så mycket för att få konkreta svar på våra frågor som för att markera samhörigheten till dem vi talar med.
"Tycker du att jag ska ta min röda eller svarta blus ikväll?"
Män beskriver sin vånda när hustrun till exempel frågar mannen: Tycker du att jag ska ha den röda eller svarta blusen på mig ikväll? De vet då "att hon egentligen redan har bestämt sig" Hon vill ha den ena av de två och då gäller det att säga rätt färg för annars blir hon besviken.
Säger mannen fel svar så kontrar hon med att fråga: Gillar du inte den svarta blusen? Och så är gnabbet i full gång. Männen förstår aldrig varför hon inte bara tar blusen hon vill ha!"
I den manliga kulturen ser sig männen som individer i en hierarki eller rangordning. Livet är tävling. Män tävlar gärna inbördes och det förstärker kamratskapet män emellan. Hög status i den manliga kulturen har den som talar om vad som gäller, den som ger besked. Däremot är det låg status att behöva fråga om något.
"Vi behöver inte stanna och fråga om vägen"
När en man och en kvinna åker bil och har svårt att hitta till en viss adress brukar kvinnan be mannen stanna och fråga om vägen. Han svarar ofta något i stil med: "Nä, jag hittar snart själv!" För kvinnor är det naturligt att fråga. Vi förstår sällan mäns ovilja att fråga. Män å sin sida berättar ofta att de gärna kör omkring en halvtimme extra för att hitta själva - hellre än att stanna och fråga.
Kvinnokulturen frågar för att skapa samhörighet, den manliga påstår för att undvika beroende.
"Nu har vi alltså förklaringen varför det krävs en miljon spermier men bara ett ägg för att det skall ske en befruktning. Jo för ingen av spermierna frågar efter vägen...."
Och just DU som är man och läser detta. Jag gratulerar till att du vann spermaloppet! - Jag antar att du inte frågade efter vägen. Är du kvinna - Då vet jag att du stannade och frågade…2008-02-12
När man jobbar natt då blir man lite lagom seg hela em. Svårt att komma igång liksom. Sen blev man ju varse om maten och poängräknandet. HJÄLP!!! Har ju inte haft tid att handla ens en gång. Bilen är på verkstad, sonen på konfirmationsläger och dottern undrar hur många poäng en fjärdedels makaronipudding är??!!! Ingen aning söta du. Hur mycket pasta? Ett ägg kanske? vad mer innehöll det hela.
Badrummet är rörigt. Kan knappt röra mig där. Blev ju tvungen att ta bort hyllor, möbel och dra fram tvättmaskinen för att få fram duschkabinen. Hade servicemannen varit överviktig hade han aldrig kommit in bakom. Det är nämligen minimalt med utrymme. Hej&Hå. Nu är den funktionabel ett tag till... Men han måste komma åter någon gång för att fixa en backventil annars är nämligen risken stor att det blir samma fel igen. Den gången får den mannen stå på tvättmaskinen. Orkar inte arrangera om allt detta ännu en gång.
I övrigt håller jag på att göra ett avtal med ett företag som har utbildningar i Retorik/presentationsteknik. Vi skall träffas på fredag och prata detaljerna. Intressant.
Sen det här med kärleken. ÅHÅHÅH STAMP STAMP STAMP!!!!Vilken otrolig energi och tid sånt kan ta i anspråk. Ibland undrar jag om det inte vore lika bra att leva i celibat och vara typ nunna. Tråkigt men lugnare. Män och kvinnor MÅSTE vara från olika planeter. Helt klart!!! Ena parten pratar om Äpplen och den andra om Päron... vilken fruktsallad, ganska smaskig. MUMS!!! Ät och tig!!! Bara att gå ut och promenera för att rensa hjärncellerna.
Alla måsten som pockar på... bokföringen för januari ej infört i datorn. Borde skriva en krönika. Men om vadå?? Deadline torsdag em, men både imorgon och på torsdagem är det möten som gäller. Imorgonkväll får jag främmande som skall övernatta. KUL!!! (Har promenerat ihop lite bonuspoäng så jag får dricka några glas vin) SÅ med andra ord borde jag få till krönikan idag. HmHm...
OOOps. Jag har glömt att elda. Nu går tunnelbannan mot pannrummet och den pestsmittade veden NÄSTA.
måndag 11 februari 2008
Min första poängdag
Dagsbehovet är 22 p - för mig - man kan spara 4 av dem till lite onyttigheter i helgen, samt tjäna in lite bonungspoäng om man motionerar.
(OBS! måste förbrukas inom denna vecka)
Man måste fördela måltiderna på minst 3 riktiga måltider samt 2 mellanmål
Frukost
1 tallrik lättfil (1p)
4 smörgåsrån med skinka (1,5p)
1 tomat
2 glas vatten
1 apelsin
och en kopp kaffe
= 2,5 points
Lunch
2 potatisar (2p)
kyckling, skinnfri 90 g (2p)
1 msk sås ( ca 1 p)
1 tomat
1 apelsin
1 glas mellanmjölk (2p)
2 glas vatten
= 7 points
Bonuspoäng
Medelsnabb promenad 30 min 2 extra poäng
Mellanmål
1 Äpple
2 glas lättdryck (1p)
= 1 points
Middag
1 st Kotlett (2,5 p)
2 potatisar (2p)
sås ( ca 1p)
Vitkålssallad med 3 tsk matolja (3p)
2 glas vatten
= 8 points
Kvällsfika
2 dl lättfil (1p)
resterna av ovanstående vitkålssallad
2 st hårdbrödmackor (1p)
3 msk keso (1p)
lite rödlök
kaviar (dagens fria smaksättare)
1 kiwi
1/2 gul paprika
= 3 p
Summa poäng = 21
Resultat = 3 sparade
Kommentar:
- Man skall dricka 8 glas vatten/dag
- Äta minst 300g grönsaker och 2-3 frukter/dag
- Måste få i sig 3 p Matfett
(får EJ hoppas över - kroppen behöver fett) - Glöm ej Kalciumbehovet - en kvinna behöver få i sig minst 800mg
detta motsvarar ca 6 dl mjölk/fil/eller yoghurt/dag
Ett liv med poäng
Då var det dags ännu en gång... har förträngt vilken gång i ordningen. Men nu du LindaLi måste vi fixa det här. Inte vill vi väl ha högt blodtryck, hjärtfel och åldersdiabetes ännu.
För några år sedan var jag med i Kramfors Kommuns viktväktarprojekt. Jag skrev följande:
Den som inte har viktproblem och skaffat sig en massa fula ovanor kan inte förstå hur det känns när man gladeligen ätit vad som helst - okontrollerat - i alla sammanhang - dygnet runt. Helt plötsligt skall man kontrollera detta sjukliga beteende genom att starta ett nytt liv med poäng...- Hallå där Monica. Vad har du i handen? Har du tänkt stoppa det i munnen? Hur många poäng innehåller det?
Att omvandla allt man skall äta i poäng är en hel vetenskap som tar en hel del tid att pyssla med. Att sedan få svart på vitt att allt gott innehåller alldeles för många poäng kan kännas tungt ibland. Försök att sätta dig in i situationen att när familjen tänkt köpa en pizza på fredagkväll och du förstår att den innehåller 36 poäng. Själv får du äta 22 poäng på ett dygn som helst skall vara uppdelat på 5-6 måltider. Hur roligt är det på en skala?
Turligt nog är jag inte ensam om allt detta bestyr. Vi kommunanställda som vågat erkänna våra viktproblem blev en tapper skara på ca 110 personer. Vi får stötta varandra. Berätta om återfallen och tolkningen av poängräknandet. Det känns tryggt att höra när arbetskamraten brukar passa på att äta när ingen ser och i och med detta tolkar att det inte innehåller några poäng. Eller hon som älskar ost, som lärt sig vad en favoritostskiva kostar i poäng - börjar köpa mer och mer avlånga ostar för att få längre ostskivor... Ja vi som vaktar på vår vikt blir väldigt duktiga på att lura oss själva. Men tyvärr lurar vi ej vågen.
Hälsan och själen ligger inte riktigt på samma nivå alla gånger. Inte än, men man kämpar på. Ibland slinker det ner något onyttigt av bara farten. Då får man dåligt samvete i flera dagar, samtidigt som man grämer sig över att man inte tog sig tid att NJUTA av det söta och goda. Men skam den som ger sig. Rom byggdes ju inte på en dag. Men nog vore det trevligt med kommunal stöttning. Ett erbjudande om en personlig assistent skulle inte sitta fel. En som såg till att man hade rätt matvaror i skafferi och kylskåp. Såg till att de nyttiga måltiderna, med rätt mängd poäng serverades 5-6 ggr/dag. Denna assistent skulle även se till att promenaden blev av så inga dåliga ursäkter skulle kunna inställa den. Till sist skulle denna person se till att diskbänken alltid var skinande ren, blank och tom. (Skall man äta 6 ggr/dag och det skall matberedas och hackas grönsaker då blir det nämligen MYCKET disk)
Men tack och lov har vi en söt och alert och smärt liten Annika som ensam peppar oss 110 personer varje vecka. Det är hon som trots att viktminskningen kanske bara blev 2 hekto ser till att vi ej ger upp. Efter varje 3 kilos viktminskning ger hon oss en guldstjärna i protokollet. Då är lyckan fullständig. Hon är vårt levande bevis på att allt går bara man vill. Så med stavarna i högsta hugg är i alla fall jag på ständig jakt efter viljan...Livstidsprojekt
Nu skall jag och dottern försöka oss på att sporra varann att äta sunt och börja motionera.
Man kan ju vara rund och go till en viss gräns, sen är det nog.
Jag gick ner flera kilo när jag hade sorkpest, men sen räckte det att lukta på allt onyttigt för att gå upp igen. Ingenting skall vara enkelt här i livet. Det skall gudarna veta.
Nu tänker jag ta en promenad i solen.
söndag 10 februari 2008
Tack Tommy
Kärlekens Lotteri
Melodifestivalsvinnaren
I övrigt inser både jag och andra, att 40-talisterna bestämt sig för att "det var bättre förr". Med stor nostalgi har de attackerat telefonerna och röstat på Christer Sjögren.
lördag 9 februari 2008
LindaLi
Idag är min söta dotter Linda på besök med sin kille Josef.
Det händer tyvärr inte alltför ofta numera. Hon pluggar i Härnösand och bor där i veckorna.
Varannan helg är hon hos sin pappa, men på helgerna vill hon ju också träffa sina kompisar och ha kul. Så i regel kommer hon bara hem halva helgen.
Idag kändes det ovanligt trevligt, vi satt och fikade och pratade i flera timmar när de kom. Utan att bråka en endaste gång. Och det är ovanligt vill jag lova. Det var riktigt mysigt faktiskt. Vi har bestämt oss för att mysa tillsammans framför TV:n och kolla Melodifestivalen.
Den börjar alldeles strax.
Upptäckte nyss, på hennes blogg, att även hon tyckte att vår eftermiddag tillsammans var trevlig.
Vill ni läsa hennes blogg - KLICKA HÄR >>
Nu var det nära igen
fredag 8 februari 2008
Våga vara medmänniska
Inatt jobbade jag min första natt efter sorkpestsjukskrivningen. Just denna vecka var det bara ett arbetspass. Tänkte att det blir en mjukstart. Men ack vad jag bedrog mig. Det var en ovanligt händelserik natt. Bla hade vi ett dödsfall. Vilket gjorde mig påmind om när jag satt vid min farmors dödsbädd i höstas. I samband med detta skrev jag följande krönika:
VÅGA VARA MEDMÄNNISKA
Ibland uppstår situationer när man nästan känner sig religiös, andlig eller vad det nu kan vara. Som jag tidigare berättade så hade jag flera dödsfall i släkten under loppet av två veckor. Bla satt jag vid min farmors dödsbädd tills hon sakta men säkert somnade in. Ett ögonblick av frid. Att få vara med om det sista andetaget, hålla handen, gråta och ta farväl. Otroligt fridfullt och rogivande. Sitter man flera tillsammans där vid dödsbädden kommer man varandra väldigt nära.
Efter att ha flackat fram och tillbaka på begravningar så kommer jag hem och är fullkomligt salig. En helt ny vy har under tiden jag varit borta skapats ifrån min gård. Ifrån att i stort sett omgetts av träd/skog så hade grannarna avverkat och jag hade nu fått världens vackraste sjöutsikt mot Nora Kyrka. Även toppen av pylonerna på Höga Kustenbron ser jag från mitt fönster. Det känns nästan som man flyttat till ett nytt ställe. Det är otroligt vackert. Varje gång jag hamnar framför fönstret blir jag stående länge och bara insuper den vackra naturen och utsikten.
Häromkvällen hamnade jag på en föreläsning om döden. FONUS och Pär Kide hade bjudit in vårdpersonal, jag nappade på erbjudandet. Som nattarbetande undersköterska inom äldrevården så har man fått en del vana att omhänderta både döende och anhöriga som vakar.
Tyvärr har döden blivit mer eller mindre tabubelagd i Sverige, trots att det är en naturlig del av livet. Vi vill gärna överbeskydda bla barnen att ej behöva uppleva det hemska. Det är viktigt att låta barn närvara, för att de skall förstå vad som händer, vad som ev skall hända och vad som sedan hänt. Det är viktigt för deras förberedelse och deras sorgebearbetning. Man skall inte skydda dem från en svår verklighet utan skydda dem i det svåra. Gäller även vuxna.
Att få se den avlidne är något av det allra viktigaste inför en sorgebearbetning. Även om det kan vara väldigt känslomässigt jobbigt. Det måste ibland få göra ont för att det sedan skall kunna bli bättre.
Många barn som har fått närvara på ett bra sätt under döende, död och begravning, har sedan utvecklats till att ha blivit viktiga resurspersoner för de vuxna efterlevande. Barn har en otrolig förmåga att på ett naturligt sätt lyfta fram vad de varit med om. Vilket gör att barnet därför kan bli den allra bästa samtalsterapeuten i den kris som är.
Per Kide berättar om att det även är viktigt att förbereda sin egen död. Att berätta eller skriva ner sina önskemål om sin egen död betyder omtanke om sin egen familj. Det är tillräckligt svårt för de efterlevande med den akuta sorgekrisen. FONUS har tagit fram Vita Arkivet, som kan användas till ändamålet.
Han berättade följande historia om Karin 72 år som vid återkommande tillfällen skrevs in på vårdavd där han jobbade. Förutom sin vanliga sjukhuspackning hade hon alltid med sig en ICA-kasse. Pär blev nyfiken och kunde inte låta bli att fråga: ”Vad har du i den ICA-kassen, jag har sett att du har den med varje gång du kommer till oss?” ”Jo det skall jag tala om!” svarade Karin myndigt. ”Här har jag de kläder som jag skall ha på mig när jag dör. Och jag vet ju aldrig när jag dör så jag har alltid påsen med mig”. Hon visade honom kläderna, som hon dessutom tvättade fyra ggr/år för att de skulle vara fräscha. I påsen låg det även en lapp där det stod vilka psalmer de skulle spela på begravningen.
En liten rolig men sund historia ur verkligheten där man inser att hon hade ett otroligt naturligt förhållningssätt till sin egen död.
På föreläsningen berättades det att de mest övergivna människorna i Sverige var de som befann sig i sorg. Vid ett dödsfall är det i regel många som hör av sig i samband med dödsfallet och i samband med begravningen. Sen blir det helt tyst. Vad beror det på? Vad är vi rädda för? Att den stackars sörjande förstör vår fest? Eller inte passar in utan partner? Och vad säger man till ett föräldrapar som mist sitt barn? Nä de måste sörja ifred. Men de kanske inte alls vill vara ifred.
På andraplats av de mest övergivna människorna i Sverige är de döende. Tänk er tanken att tvingas ligga och vänta på döden alldeles ensam. Inte någon skulle vilja det. Vårdpersonal i all ära. Men du som nära anhörig eller vän kan ge så mycket mera.
Vi svenskar måste börja våga bry oss mer om varandra. Våga finnas till hands när vi verkligen behövs. Våga ge stöd och närhet. Våga bara vara medmänniska, våga vara naturlig och visa att vi är berörda. – Våga vara oss själva.
torsdag 7 februari 2008
Företagarlunch
Guldmamma
För ca ett år sedan sa sonen något liknande: "Vilken tur att jag har dig som mamma".
Då blev jag så rörd att jag gick ner i pannrummet och grät en skvätt.
Ja vi har kämpat på sonen och jag. Han har nämligen läs och skrivsvårigheter - Dyslexi. Efter många om och men så fick vi det åtminstone diagnostiserat.
När vi äntligen fick veta diagnosen frågade lärare och specialpedagog vad vi tyckte om det. För mig var det bara en enda stor lättnad. Jag hade ju vetat detta från första början. Jag hade rätt.
Tyvärr så är inte förståelsen alltför stor i skolans värld, och det saknas framförallt både kunskap och resurser. Jag har kännt många ggr att man fått "bråka till sig lösningar", och då är det inga långsiktliga.
Det finns massor av hjälpmedel, speciellt databaserade. Men inget man verkar använda i Kramfors Kommun i alla fall.
Så länge barnet går på mellanstadiet är det som förälder ganska lätt att vara sitt barn behjälpligt, om man nu orkar och vill. Men på högstadiet med flera prov i veckan samt vanliga läxor. Då är det tufft.
En elev med läs och skrivsvårigheter har i regel svårt att både hinna skriva av när läraren skriver på tavlan och lyssna samtidigt. Det är svårt att ta ut det viktigaste i långa texter.
Om man kanske inte ens är intresserad av ämnet, då blir det ännu jobbigare. Då finns inte ens motivationen.
Vi kämpar på, en vecka i taget. Den här veckan har vi kämpat med att förbereda ett föredrag med hjälp av stödord. Jag har sagt till sonen att han inte alls behöver stå inför klassen och göra detta föredrag. Men han vill försöka. Tack och lov verkar det vara en snäll klass som inte hånar de som har lite svårt för sig. Annars skulle det bara vara kränkande. När han gick i ÅK 3 skulle alla i klassen läsa för de som gick på lekis. Hur tror ni det kändes när i stort samtliga på lekis behärskade läsningen bättre???
Ikväll har vi suttit och tragglat geografi . Prov imorgon om länderna: Ryssland, Indien och Kina.
Förra veckan var det svenska grammatik: Subjekt, Predikat, ackusativobjekt, dativobjekt, predikatfyllnad, tidsadeverbial, sättsadverbial, rumsadverbial, agent, genusattribut och adjektivattribut. PUH!!! Låter jobbigt. men jag måste säga att den svenska läraren ger jag en stor eloge. Svenska är ett av de få ämnen jag upplever att han lärt sig nåt på lektionerna. De flesta andra ämnen känns det som om han inte ens varit med på lektionerna, utan att det är jag som får sköta undervisningen hemma.
Och gissa om han var stolt när han fick VG på svenska grammatikprovet och bara hade några poäng ifrån att få MVG. Dessa ggr får man känna sig varm i hjärtat och det är sådana ggr man får energi att fortsätta ta tag i nästa veckas prov.
Att få höra att man är en GULDMAMMA, känns också bra.
Man kan ju inte låta bli att undra hur det går för de stackare som inte har föräldrar som orkar bry sig.
onsdag 6 februari 2008
Salteå Byforskning
Sedan 2003 har jag och en grupp bybor sporadiskt byforskat. Det mesta är utlagt på en egen hemsida.
Det senaste året har vi fått in en hel del material från Salteå Diversehandel. Det är roligt när det är så många hjälpsamma och släktforskintresserade människor som hör av sig. Kanske dags att göra ett litet krafttag igen. Det finns oändliga trådar att söka vidare information på.
Vill du läsa mera om vår by och vår byforskning så KLICKA HÄR >>
Biten i näsan
Ha en bra dag. Själv började jag min dag med att bli biten i näsan av min katt. Hm.
Dessa karlar som man aldrig vet var man har. För det mesta kör vi med gosnosar, men idag överraskade han mig med ett näsbett.
Så nu går jag här och ser allmännt konstig ut med en lite svullen näsa och två huggtandssår.
"Är det inte det ena så är det, det andra, sa hon som blödde näsblod..."
Vi får strunta i att kolla i spegeln, utan lukta på blommorna istället. Blomman på bilden fick jag igår av mina gäster som fick smaka på den utsökta kantarellsoppan.
tisdag 5 februari 2008
Klassträff
De som arrangerar festerna anordnar även klass/skolforum här på internet. Så nu börjar jag få kontakt med en massa gamla skolkamrater. Vilken Nostalgitripp. Och vad kul att höra vad som hänt alla andra. Det verkar vara en otroligt stor majoritet som bor kvar i Surahammar. (Ett litet brukssamhälle 20 km utanför Västerås i Västmanland)
Jag har gått grundskolan där from ÅK3 till ÅK9. Innan dess bodde vår familj i Borås.
Man blir även påmind om den första stora kärleken på mellanstadiet och första kyssen. När jag rensade på vinden för nåt år sedan hittade jag gamla dagböcker från denna tid. Var riktigt kul att läsa faktiskt.
Jag hade bla gjort kärlekslistor 10 i Topp... dessa ändrades varje vecka.
Blir nog tvungen att upp och rota fram gamla skolkort också.
måndag 4 februari 2008
Fettisdag
Här kan du ta del av den >>
Lars T:s Kantarellsoppa
1 l kantareller
Detta räcker väl till, så där, tre fyra personer...
Stek kantarellerna i smör till dom börjar "knäppa".
Slå grönsaksbuljong skvättvis, över svampen,
Tillsätt ädelosten och tomatpurén.
Låt alltsammans småputtra i c:a tio minuter.
Späd med grädden
- Världsklass!
Planer inför morgondagen
Igår rännde jag runt hos grannarna, och det är banne mig ett rejält friskhetstecken vill jag lova. Det har inte varit alltför mycket av den varan sedan jag separerade för snart två år sedan.
Hur som helst. Jag bjöd hem några av dem på mat imorgon.
Att välja maträtt är alltid ett dilemma. Men eftersom det är fettisdag imorgon så blir det ju en semla till efterätt förstårs och då valde jag en soppa till huvudrätt. Så det inte skulle bli så mastigt.
För ca två år sedan deltog jag i ett mentorprogram. Jag hade förmånen att ha Lars.T. Johansson som mentor. En känd profil i underhållningsbranchen och radiosammanhang för alla boende i VästerNorrland.
En av dessa träffar vi hade, när vi skulle lära känna varandra, så fick vi små uppdrag på korta konversationer som bara dök upp. En av dem var att berätta om sitt favoritrecept. Jag berättade då om en otroligt god och krämig räksoppa. Han om en kantarellsoppa.
Den kantarellsoppan skall jag bjuda på imorgon, tänkte jag.
Nu har jag turen att ha en pappa som plockar all svamp åt mig. Så i frysen finns det alltid påfyllt. I höstas var det väl inget direkt svampår i Västmanland där han bor. Men jag fick en rejäl laddning i alla fall.
Här kan du läsa lite mer om mig och min mentor >>
Här kan du läsa lite mer om Lars.T.Johansson >>
söndag 3 februari 2008
Hälsa & Fiskar
I övrigt spirar kärleken bland fiskar med "hål i huvudet sjukan". Att börja ett nytt kärleksliv på äldre dar innebär att man får börja upptäcka världen på nytt. På alla möjliga fronter. En av mina nya erfarenheter har blivit akvariefiskar.
När barnen var små gjorde jag all barnmat själv.
Nu har jag övergått till fiskmat.
Är det någon som vill ha recept på "Räkmix" till Ciklidfiskar. Så är jag numera en hejare på det.
Dags att ta den där promenaden.
Minska heltidsmåttet för nattpersonal
Det är nämligen så att all personal inom vård & omsorg skall under en treårsperiod erbjudas heltidstjänster. Detta gäller dock ej nattpersonal. Skälet man uppger är att det inte är hälsosamt att arbeta natt på heltid.
Kommunen har dock bestämt att en nattjänst har ett heltidsmått på 36,33 timmar. Om man nu anser att detta är för mycket. Borde det sänkas. Detta har man redan gjort i många andra kommuner och landsting.
Förra veckan kallade facket till stormöte. Ett 40-tal nattisar deltog. Till grund låg att i stort sett samtlig nattpersonal skrivit på en protestlista. Denna har skickats till kommunen och på måndag skall frågan tas upp.
Eftersom jag är nattarbetande undersköterska berör det mig i högsta grad. Även om jag själv inte är intresserad av att arbeta heltid, så tycker jag att var och en själv borde få ta ansvar i frågan. Och efter att sett skillnaden i olika kommuner, så ligger det i tiden att se efter om heltidsmåttet är rimligt. Kommunen profilierar sig som hälsokommun. Så nu kan de få chansen att visa att de bryr sig i vår hälsa.
En av de som drivit frågan är min arbetskompis Sussie. Hon är ensamstående med fem barn och behöver sin inkomst. Hon blev intervjuad av Radio Västernorrland förra veckan.
Här kan du läsa deras reportage och Lyssna på intervjun >>
lördag 2 februari 2008
Text & Musik - STANNA UPP!
Stanna upp!
Ett tag
Se dig omkring
Stanna upp!
Ett tag
njut av din dag
Se på barnen. Lyssna och lär.
Släpp loss barnet i dig - va ej så rejäl.
Följ med i lekens och fantasins värld.
Den stunden är mer än guld värd.
Ett spännande, lärorikt äventyr
där spontanitet, ärlighet
och nyfikenheten styr
Stanna upp
Stanna upp
Stanna upp
Stanna upp
Se på barnen. Lyssna och lär.
Släpp loss barnet i dig - va ej så rejäl.
Plötsligt blir var dag en fest
med glädjen och ömheten som gäst
Ja, borta är all din stress
Du blir pigg , alert och glad
Gå ut och njut av din dag
Gå ut och njut av din daaag
Text: Monica Årjes
Musik: Tommy Öberg
Här kan du lyssna på låten >>
OBS!!! Det kan ta en liten stund innan den laddas till din dator
SR-DEMO-Tävling
I skrivandets stund ligger vår låt på tredje plats på listan. Alla som vill kan rösta på Sveriges Radios hemsida. Så i dessa pestiga tider vore en röst från min läsarskara inte helt fel. Gå in på: www.sr.se/vasternorrland och klicka på SR - DEMO. Där kan ni också lyssna på låten.
Nä nu är jag helt slut, dags att återgå till ryggläge och invänta våren, när jag smärt och smidig väl förberedd med antikroppar mot sorkpest, ses staplande av ved med hastigheten 100 km/h.
För några år sedan skrev jag följande krönika: "Bigmamma rockar fett"
Ibland kan man hålla sig för skratt
Förra året var det enligt statistiken rekordår med 387 fall, året innan 47. Så nu är jag med och skall slå Västernorrlandsrekordet för 2008.
Att de där små gnagarna, som själva minsann inte blir sjuka, springer omkring bland vedtravar, uthus och lövhögar och sprider sin pestiga avföring och urin, lyckas få människan på fall. Otroligt men sant. Inte ens katterna blir smittade.
Och tänk vad det finns många snälla och förstående människor som berättar om alla drabbade de känner som varit sjukskrivna månad ut och månad in. De flesta verkar ha blivit inlagda på sjukhus med dialys, hjärtsvikt mm. Precis den information man vill höra när man ligger här i feberfrossa och har ont överallt och man bara väntar på att njurarna kanske skall sluta att fungera.
Tack och lov så har man någon slags avstängningsmekanism när det gäller sjukdom och elände samt en stor dos överlevnadsinstinkt.
Sjukdomen i sig är ungefär samma symtom som en vanlig influensa och går över inom ett par veckor om inga komplikationer tillstöter. Tyvärr verkar komplikationer VÄLDIGT vanliga. Men nu lever jag ändå på hoppet att jag snart är frisk och att den mest kritiska perioden är över. Men då har alla gjort klart för mig att jag måste förbereda mig på att vara trött och orkeslös lång, lång lång tid efteråt.
Det är väl läge att gå på sparlåga under våren för att sedan ta itu med nya vedhögar som skall staplas och sedan pestsmittas. Det är ingen risk att man får någon hjälp av nära och kära. De kommer att vara livrädda att ens titta åt vedhögen. Själv skall man tydligen bli immun för resten av livet när man haft sjukdomen, så det är bara att ensam - tuta och köra.
Läste någonstans att 16% av alla jordbrukare Norr om Dalälven haft sorkpest. I södra Sverige finns den inte över huvudtaget.
Ett annat intressant symtom är matlusten. Det sista som jag blir av med är när jag mår dåligt är matlusten, men nu har jag verkligen fått känna hur det känns. Både på gott och ont. Kilorna fullkomligt rasar… så det är väl en av de stora fördelarna med det här. Fast nog hade det varit att föredra en annan bantningsmetod. En mindre smärtfri metod. Men man får vara glad åt det som erbjuds.
Vill du läsa mer om sorkpest? LÄS HÄR >>
Inspirerad
Tro om det är någon som vill läsa det jag skriver här också. Det visar sig. Spännande.
Jag har dock lovat mig själv att det inte får ta alltför mycket tid i anspråk. Det finns ju massor av annat man skall hinna med här i livet också.
Here I go...