fredag 28 september 2012


Tänk efter före innan ni dömer ut en annan människa


Kommer ni ihåg våldtäkterna i Bjästa för ca två år sedan? Där en hel bygd var så säkra på sanningen – som sedan visade sig vara en osanning. Tänk att man kan bli så säker på att något är sant att man även som vuxen aktivt börjar driva en osanning och att det kan bli så fruktansvärt fel och att allt sunt förnuft bara är som bortblåst. Naturligtvis vill vi inte tro att det är sant att grannens, min eller din son, som är så fina och väluppfostrade grabbar. Inte kan de vara en gärningsman. Nej en sådan måste stämma in och vara kriminell sedan tidigare, helst invandrare eller en ful gubbe i parken.

De flesta människor blev väldigt illa berörda av detta som hände. Skrämmande att se konsekvenserna. Som någon då skrev i lokaltidningen : ”Man kan nu faktiskt förstå lite grand av de mekanismer som gjorde att oskyldiga kvinnor kunde brännas på häxbål förr i tiden” 

Hade killen i detta fall haft en kriminell bakgrund eller varit en ”buse” sedan tidigare hade han naturligtvis självklart  ansetts varit skyldig. Ingen hade tvekat en sekund. Det hade troligtvis inte blivit så stor uppståndelse heller. Det hade helt enkelt  varit lättare att acceptera för alla runt omkring.

Men tänk om denna kille  med lite stökig bakgrund inte hade varit skyldig. Hur hade vi tänkt då?

Det är väldigt lätt att döma en människa utan att man egentligen har några bevis. En gång svart får – alltid svart får.

Att vara en person med stökig bakgrund, innebär att man alltid i all framtid får räkna med att man måste bevisa sin oskuld. Man har alltid en stämpel av omgivningen på sig som aldrig kommer att suddas ut. Det är bara de allra närmaste som verkligen vet som händer. Naturligtvis kan ingen garantera att det inte händer igen. Men man måste våga tro på människor.

Sen har vi även en bieffekt på detta. Om du som inte har någon kriminell bakgrund börjar umgås med den som har  haft det så får du också även samma stämpel.

Man skall nog tänka en gång extra innan man dömmer ut en annan människa. Alla är  oskyldiga tills motsatsen är bevisad. Om någon nu varit skyldig! När skall vi våga ge dem en ny chans att visa att vi litar på dem?

Jag har varit i den situationen där jag inte var så glad över att min son började umgås med en kille som hade ”dåligt rykte”. Som förälder är man ju naturligtvis jätterädd för att ens barn skall hamna i fel sällskap. Tack och lov är jag en rak person som vill ge alla en chans. Vilket jag gjorde. Med raka rör så så klargjorde jag mitt budskap för både sonen och den nya bekantskapen..

Med facit i hand så gjorde jag helt rätt.  Det är nu sju år sedan. Och vi har numera en ömsesidig respekt för varandra. Han har bevisat för oss att han är en kille att lita på. Vi har fått en vän för livet.

Om någon tycker något annat så står vi upp vid hans sida. Han är ärligheten själv.

Att ungdomar har lite hyss för sig. Det måste man ju tåla. Vem har inte haft det?

Som sagt. Tänk efter före innan ni dömer ut en annan människa!!! Konsekvenserna kan bli kollosala för den enskilda individen.

Kan vi ”vanliga Svenssons” ens tänka oss in i situationen hur det känns? Att aldrig någon vågar lita på dig eller aldrig tror  på det du säger. Oavsett om du är offer eller ”gärningsman” eller bara vän eller nära släkting till den berörda.

 

Inga kommentarer: