söndag 6 april 2014

Våren är här!

Det är intressant att se vad som händer när våren kommer och dagarna blir längre och ljusare. Helst plötsligt ser man folk i varenda buske. Alla vill helst plötsligt bara vara ute. Folk promenerar, fixar grovsopor, fotar fåglar. Ja energin flödar verkligen. Det är precis som om mänskligheten återuppstår från de döda.

Själv får jag energi att göra saker inomhus. Det man vill få gjort före sommaren. Städa källaren, städa vinden och framförallt iordningsställa den inglasade altanen. Rummet som förlänger både vår och höst. Igår var det över 30 grader varmt på den inglasade altanen. Nästan för varmt. Men då är det bara att öppna en av dörrarna så kommer det genast in lite kallare luft som kyler ner lite. Det är så härligt att kunna sitta i ljuset och värmen och avnjuta middagen. Ett otroligt mysigt extrarum att krypa fram till efter vinterdvalan. Den här årstiden är det ju även dags att påskpynta. Så då får man lite härliga färger att njuta av innan allt börjar grönska utomhus.

Utomhus är det ju fågelkvittrandet som får en att känna sig helt lyrisk. Så vacker musik att lyssna på. Min sambo som tillhört det hårdrockande folket med hög ljudnivå har förstört sin hörsel. Så han hör inte längre fågelkvittret. Så tråkigt att inte kunna höra det.

Katten har också återuppstått. Nu skall han ta igen all tid som han varit inomhus. Han springer in och ut. Däremellan ser man nästan inte skymten av honom. Månaden mars är orolig i sig – så trots att han är kastrerad har han nog kännt av oron att något borde göras. Han är en långhårig katt. Så de få gånger han kommer in och sover, då måste man passa på att ta bort lite tovor i pälsen. Inte alltid det lättaste och inte den populäraste aktiviteten. Rätt som det är skall han förstås visa upp nån mus han har tagit. Då gäller det att vara beredd så att den inte börjar springa lös inomhus. I och för sig är möss lättare att hantera än fåglar. Då blir det riktig kaos.

Det finns en del nackdelar med våren också, som man skulle kunna klara sig utan. Och det är de leriga vägarna som finns på landet. Allt dras in och det blir så skitigt. Att tro att man skall sätta på sig finskor och åka iväg nånstans är bara att glömma. Det kräver planering för att man skall våga visa sig bland folk. Sen är det det dags för fluginvasion. Tusentals ägg kläcks samtidigt och alla vill in på vår altan och sedan in i köket. Det är nog den värsta tiden. För den känns SÅ osmaklig. De ockuperar fönstren. Det blir flugskit och ägg överallt. Det kräver rakblad för att få bort. Sen kommer nästa fluginvasion i samband med att bönderna åker fram och tillbaka med dynga som de har ut på åkrarna. Allt blir dammigt och sandigt. Speciellt utemöblerna som nyss tagits fram och de nytvättade fönstren. Och tvätten man börjat hänga ute. Den är det bara att tvätta om.

Tro vilken fönstertvättarstrategi jag skall köra med i år? Invändigt nu och utvändigt till hösten kanske? Men tro om inte traktorerna åker fram och tillbaka då också för att hämta in höet. Men då luktar det åtminstone inte dynga.

Inga kommentarer: