torsdag 10 december 2009

Fattig eller rik?

Nu när allt utejobb på gården är klart så har jag helt plötsligt tid att vara inomhus och titta på TV… Känns som om det var länge sedan jag hade ro med det. Har dessutom fått tillgång till vissa TV-kanaler som jag inte haft tidigare. I och med det så då blev det läge att kolla lite på de program man bara hört talas om tidigare. Programmet ”Lyxfällan” är ett exempel som jag bara vara tvungen att se. Och det gjorde en vanlig präktig kvinna som mig alldeles chockad.

Folk som lever lyckliga i sus och dus utan att förstå hur mycket pengar de egentligen gör av med varje månad. De fall jag sett hittills hade inkomster på under 20 000 kr varje månad och utgifter på 40 -50 000 kr. Det säger sig själv att ekvationen inte går ihop och att hamna i skuldfällan är ett faktum. När de fick frågan om hur mycket skulder de hade så gissade de fel på flera hundra tusen kronor.

Om jag befunnit mig i deras situation hade jag haft blödande magsår för länge sedan. Men jag måste nog erkänna att jag nog aldrig skulle kunna hamna i den situationen. Jag har för stort kontrollbehov för det. Tack och lov måste tilläggas.

I våras följde jag Aftonbladets ”Fattigblogg”. Det var en journalist som skulle leva på existensminimum, socialbidrag under en månad för att se hur det kändes samtidigt som läsarna kunde kommentera det hela. Det var många som kommenterade det hela. De flesta var förstås de som själva hade hamnat i socialbidragsfällan.

Det som förvånade mig var att man ansåg att socialbidragsnormen var så låg. Jag jämförde min egen budget som naturligtvis hade högre inkomster men där mina utgiftsposter var mycket lägre än den socialbidragsnorm som journalisten fick. Jag har alltså lärt mig leva under existensminimum utan att veta om det och lider ingen nöd av det. Tack vare det så har jag pengar över varje månad som jag kan lägga på husrenoveringar och sparande.

Lyssnade idag på radioprogrammet ”Plånboken” där bla en ekonom gav lite goda råd till familjer. Hon sa att det är viktigt att man försöker få lite mer koll på vad pengarna egentligen tar vägen för att sedan försöka få bort vissa onödiga och oplanerade impulsköp. Om man bara skulle få bort sådana köp på 100 kr i veckan så kunde man ju spara ca 5000 kr på ett år. En bra buffert att ha för oväntade eller planerade utgifter. Årets presenter och julklappar kanske.

Själv har jag nyligen sett över mina försäkringar och telefon/internetabonnemangskostnader och har minskat mina utgifter på den fronten med ca 5000 kr på ett år. Som morot spar jag nu istället dessa pengar på ett resekonto så jag skall kunna åka utomlands med mina nära och kära när jag fyller 50 år.

Under tre års tid lade jag alla småpengar som bara tog onödig plats i plånboken i en kakburk. Under dessa år blev den så småningom full och i samband med att jag hade ett inbokat besök på banken så passade jag på att ta med kakburken. Gissa om jag blev positivt överraskad när det visade sig vara över 3000 kr. De pengarna hamnade naturligtvis också på resekontot.

Många bäckar små brukar man ju säga. Dra ur alla mobilladdare ur kontakterna… panta… ta rätt på matresterna och gör matlådor… sortera soporna och skaffa kompost, dela soptunna och tidning med grannen… Vem vet det kanske är början till din första miljon. Tål att tänka på va?

Inga kommentarer: