torsdag 10 december 2009

Glögg i ”bag-in-box”

Nu nalkas snart första advent med tindrande ljus i vart hus. Det är SÅ mysigt att julpynta. Förra året blev jag förälskad i en jätteprydnadstomte som är lika stor som mig. Den skall snart tas fram och stå på farstubron bredvid en kälke björkved.

I år hittade jag en mindre variant som jag bara var TVUNGEN att köpa. Den står nu i fönstret på min nybyggda inglasade altan.

Förruttom pyntnig så är det en hel del ätbart och drickbart som naturligtvis hör julen till. Glögg är en sådan vara. Nu finns det hur många olika sorter som helst av den varan. Och nu kan man sedan några år tillbaka även köpa glögg i bag-in-box.

Dessa boxar är luriga. Det är svårt att hålla koll på hur mycket man egentligen dricker. Dessutom är den billigare och det blir framför allt lättare att hälla upp ett glas vin eftersom man bara behöver vrida på en kran, inte öppna en hel flaska.

Bag-in-boxen är tydligen en kvinnofälla. Sedan den kom så har vinkonsumtionen ökat speciellt bland kvinnor. Vi dricker tydligen i snitt 80 l vin/år… dvs ca 1,5 liter i veckan, För att vara en måttlig kvinnlig vindrickare så är det ”tillåtet” att dricka nio glas vin/vecka. Varje glas motsvarar då 1,5 dl. (dvs 1,35 l /vecka) Dricker man mer så räknas det som riskkonsumtion. (Motsvarande för män är 12 glas vin/vecka)

Det är bland högutbildade storstadkvinnor i 30-till 40-årsåldern som hunnit nå en hög befattning i yrkeslivet som alkoholkonsumtionen ökar mest, vilket innebär att många dessutom är mammor. Tydligen är det vanligare nuförtiden att man bjuder väninnorna på vin istället för på kaffe.

Nu tror jag inte att man överkonsumerar glögg i alla fall. Den dricks nog mer sparsamt. Nä tacka vet jag gamla hederliga glöggen BLOSSA, alkoholfri i flaska.

Något som jag börjat äta till glöggen på senare år är pepparkakor med ädelost blandat i cremefreiche. Mumsfilibaba. Det längtar jag efter…

Sitta här och skriva om allt gott man kan äta och dricka gör att seklet rinner ur mungiporna. Har idag faktiskt gjort saffransglass i stora lass. Det är en av mina favoriter faktiskt. Det serveras med hallonssås.

Till veckan kommer mor och far och hälsar på. Då blir det storbak av glödhoppor. Det är ett måste – julens skinkmacka. På den skall det naturligtvis vara senap. Inte vilken senap som helst heller… förra året fick jag nämligen smak på Zidens Zalteå Zenap. Den kan man äta skedvis utan problem. Både söt och stark på en och samma gång.

Här sitter jag mitt i natten och börjar bli riktigt hungrig. Blev tvungen att improvisera med det som fanns i kylskåpet. Kl är 03 på natten. Det är torsdagnatt. DÅ kommer helt plötsligt dottern hem. Hon har varit på nattbio. Sen sitter hon och jag och surrar till kl 05. Konstiga vanor vill jag lova… men vi dricker varken glögg, vin eller kaffe. Om det nu hade med saken att göra. Antagligen inte. Men ögonlocken börjar bli tunga och vi borde sova. God Natt.

Inga kommentarer: