torsdag 22 april 2010

Tankeväckare om Digital Död

Med denna krönika vill jag ge er en tankeväckare där jag tycker att vi alla måste börja ta vårt ansvar för vårt liv på Internet. Vad har vi för information där och vad händer med den när vi dör?

Fler och fler människor lever numera stora delar av sina liv på Internet. Vi umgås i olika sociala nätverk, vi har hemsidor, och skriver bloggar och har e-postkonton. Vad händer med vårt "digitala liv" när vi dör? Hur kan vi avsluta det på ett värdigt sätt?

Jag har nu hört talas om flera skräckexempel om anhöriga som förtvivlat försökt ta bort olika konton/sidor på anhöriga som avlidit utan resultat, detta pga av att det bara är den avlidne som har de inloggningsuppgifter som krävs för att ta bort det.

På den sociala nätverksplatsen Facebook där händer det att medlemmar återkommande kan bli rekommenderade att bli vän med en person som inte längre är i livet pga att ingen tagit bort den avlidnes konto. Det känns naturligtvis helt fel och oetiskt. Men det är dags att vi själva börjar fundera och ta ansvar för våra digitala kvarlåtenskaper medan vi fortfarande lever.
Rent juridiskt ligger allt detta ännu i en gråzon. Men det är en tidsfråga när man måste sätta upp regler för hur det skall vara. Man har tydligen påbörjat diskussionen i det sk Mediarådet, som ligger under Regeringskansliet. Men man har konstaterat att det inte blir en lätt uppgift. Detta eftersom "åsikter och känslor går isär. Vissa anser att det är oetiskt att avlidna personers profiler lever vidare, andra att det är hedrande för avlidna att få en chans att fortsätta vara nära sina vänner, som ett mellanting mellan livet och döden."
Nyligen har företaget "My Webwill" startat som först i världen med att erbjuda ett slags e-testamente/digital livförsäkring där du själv bestämmer vad som skall hända med ditt nätliv efter döden. Kanske vill du planera en sista statusuppdatering på Facebook, radera en blogg eller hemsida, överlåta en Warcraftkaraktär till en kompis.

I dagsläget erbjuder man tre olika alternativ:
1: Att avsluta upp till 10 konton är helt gratis.
2: För 199 kr/år så hjälper de till att avsluta och ändra obegränsade antal konton, samt överlåter kontouppgifter till anhöriga.
3: Du betalar en engångskostnad på 1199 kr/ och alternativ 2 gäller under hela din livstid.

Ja ingen dum affärsidé. Den ligger verkligen rätt i tiden. För med detta gigantiska Internet användandet så har vi verkligen fått nya problem i vår tillvaro.

Nu måste man kanske inte betala för att få detta gjort. De flesta har ju flera personer i sin omgivning som faktiskt kan ta bort eller ändra dessa konton. Men det gäller ändå att vara steget före och se till att underlätta detta för anhöriga så de på något sätt har möjlighet att ta del av dina inloggningsuppgifter och även att de ges möjlighet att uppfylla din vilja.

Många har hört talas om det "Vita Arkivet" där man skriver hur man vill att begravning skall gå till, vilka ev livförsäkringar som finns etc. varför inte göra ett tillägg om dina önskemål om vad du önskar skall ske med dina digitala kvarlåtenskaper.

Som sagt en tankeväckare…

Inga kommentarer: