torsdag 3 juni 2010

Se möjligheterna istället för problem och bli en framgångsletare

Då har man varit på en föreläsning med Bosse Angelöw i positivt tänkande och fått lite nya perspektiv på livets motgångar. Mitt i allt elände finns alltid något positivt. Och det är det som man skall lägga fokus på.

Så med gott mod åkte jag hem efter föreläsningen och bestämde mig för att sluta klaga, vad händer jo bilen går sönder... hm. Egentligen är det väl inte att klaga att berätta att bilen är sönder. Även om det känns tungt. Det är ju bara fakta. Men bilar går i regel att reparera och då blir bara livet lite krångligare dessa dagar innan det är åtgärdat. Och det kunde naturligtvis varit värre. En bilolycka med personskador tex. Detta "tänk" är en sk förstärkning av det negativa som faktiskt får oss att tycka att det inte var så farligt ändå.

Så om nån är arg på dig kan du ställa frågan. Varför är du inte ännu mera arg på mig än du är? Alltså det måste finnas nåt positivt som gör att det inte är värre. Detta är en styrkeanalys.
Hur mår du just nu på en skala 1-10. Kanske fem. Varför var det inte en trea? Svaret på den frågan kan bara vara positiv. Om du inte ändrar dig och tar en trea istället förstårs.

Ett klassiskt exempel på tålamod är när man för tusende gången snubblar över tonåringens skor som står precis innanför dörren. Tänk att det kan vara så svårt att ställa dem åt sidan eller i skostället. Hur skall man tänka rätt då? Jo han hängde ju faktiskt upp jackan. Den kunde ju också legat där på golvet. Du tar mod och ett djupt andetag för att gå in i tonåringens rum och säger: "Vad bra att du hängde upp jackan". Tonåringen ser totalförvirrad ut och fattar knappt vad du säger. På golvet ligger kläder och saker i en enda röra. Du backar ut och försöker förtvivlat hitta en positiv tanke. "Hela garderoben på golvet är väl ingenting, tur att han inte är ute och rånar gamlingar istället"

Titta på nyheter är sällan uppmuntrande. Där matas vi bara av elände och elände. Ibland inleder de med ett sött djurreportage på en minut där de visar fågelungarna som kläckts utanför TV-redaktionens fönster eller liknande. Det är det som skall få oss att återfå hoppet om en trygg framtid, detta hopp raseras snabbt under kommande kvarts nyhetssändning.

Har du fastnat i ett negativt tankemönster och bara ältar problem så måste du hitta tillbaka till möjligheterna igen- Ett bra sätt är att varje kväll fundera över det som fungerat bra eller det guldkorn som gjort att du kännt glädje under dagen. Skriv gärna ner det på pränt och sammanfatta det sedan till veckans höjdpunkter. Ett perfekt samtalsämne att ta upp sista timmen på jobbet på fredageftermiddag eller hemma vid köksbordet kanske. Se framför dig den förvånade kompisen som är på besök när du ber henne att berätta om veckans höjdpunkt.

En del konkreta tips på hur du kan utveckla strategier för att klara problem är att:
Påverka det du kan, Undvik problemet om du kan samt försök ändra förhållningssätt. Det du ej kan ändra på men som ändå gör dig sömnlös. Det är i regel bara du som mår dåligt av det.

Hur minskar man klagandet då?
Jo försök lägga fokus på lösningar, koncentrera klagandet till speciella tider, kanske ha en speciell klagoplats. Varför inte införa en klagomur som i Jerusalem där vi kan skriva våra klagolappar ? Viktigt att komma ihåg att ha önskemål om förbättringar inte handlar om att klaga. Det handlar om engagemang. Den som har förmågan att se risker och möjligheter inser även sina styrkor och begränsningar. Det är en sann realistisk optimist. Det är nog en sån vi alla vill vara.

Inga kommentarer: