söndag 13 februari 2011

Solsidan eller Månsidan – Thats The Question?

Det har varit så mycket skriverier, debatterande angående TV:s komediserie ”Solsidan”. Så pass mycket att jag som inte följt den serien, bara blev tvungen att titta. Ja det var ju hela 2,5 miljoner som tittade på premiären. Alltså fler än vad som röstade på Mona Sahlin i förra riksdagsvalet.
Intressant jämförelse måste väl tilläggas. Att titta på denna humorserie där man faktiskt ”förlöjligar” överklassen är tydligen ett bevis på att vi tittare håller på att bli moderater. Så om sossarna får oss att sluta titta på detta program kanske de får tillbaka några väljare. Ju mer det debatteras. Desto mer tittar vi. Hela diskussionen känns ganska skrattretande. Men den är nturligtvis inte sann utan helt och hållet skapad av massmedia.

Jag brukar inte ge mig in i politiska diskussioner i första taget men i det här fallet när det ”bara” kopplas till ett TV-program känns det ju lite lättare.

Och sedan är det ju förstås intressant att se hur samhällsutvecklingen påverkar oss, både vad gäller humor, åsikter och åtgärder. Är det så att övergången mellan överklass och medelklass börjar bli så hårfin att vi börjar känna oss hemma på båda sidor. Nu kan helt plötsligt en ensamstående, socialdemokratisk mamma som jobbar inom vårdsektorn anse sig ha råd att använda ROT-avdrag. Hur gick det till? Aldrig har det väl diskuterats så mycket politik på våra arbetsplatser och hemma i stugorna som inför förra valet. Troligtvis blev vi mer insatta i vissa sakfrågor efter valet än vad vi var före. Skall man dessutom tro Aftonbladets undersökning så verkade många dessutom ha ångrat sitt val. Man kan inte låta bli att undra vad resultatet skulle blivit om det hade blivit omval.

Själv började jag ställa mig frågan. Vad är det egentligen som händer i vårt samhälle? Vad beror det på att socialdemokraterna rasar och moderaterna ökar? Är det så enkelt som att fler och fler börjar bli mer ”egoistiska” och bara ser om sitt eget hus? Eller är det kanske så att den ”ansvarskännande medelklassen” som trott sig vara socialdemokrater börjar inse att deras åsikter inte längre är så röda. De börjar tycka att indviden själv måste börja ta ett större ansvar, inte överlåta allt ansvar åt samhället.

De kanske även föll för den smarta moderata moroten med jobbskatteavdraget. Då det helt plötsligt lönar sig att arbeta. VILKEN GREJ!!! Att ingen har kommit på det tidigare. Nu har ju det arbetande folket vant sig med att ha mer i plånboken och tycker väl inte att det känns så lockande att minska innehållet igen. För att inte tala om Reinfeldts snälla hundögon. Om ni visste hur många röster han fått bara pga dem... Moderat-Hypnos på riktigt hög nivå. Hans karisma fömedlar lugn och trygghet.

Och sen hände det som inte fick hända. SverigeDemokraterna slog ner som en bomb och ”hela havet stormade”... Helt plötsligt vimlade det av människor som inte var rasister. Ingen vågade helt plötsligt inte ens yttra sig i frågan om vad de egentligen tyckte om svensk flykting och invandrarpolitik av rädsla för att bli tagen som rasist, nazist och SverigeDemokrat.

Nä det är lika bra att man slutar fundera för mycket för då kanske man börjar tro själv att man gått och blivit moderat för att man tittar på ”Solsidan” (om man nu var socialdemokrat innan vill sägas) eller att man är Sverige demokrat för att man över huvudtaget vågar ha en åsikt angående flyktingpolitiken

För att inte bli påverkad åt något håll kanske man borde hålla till på månsidan. Men den kan ju faktiskt vara riktigt ljus den också. Jag är ju en nattarbetande själ, så jag fortsätter leva i månljus ett tag till och så får jag se på ”Solsidan” i smyg. Dock med insikt om att jag kan bli politiskt påverkad åt något håll. Vem vet skenet kan ju bedra... Solsken eller månsken – Thats the question...

Och solsidans argument i barnuppfostran funkar ändå inte här. Jag kan ju inte hota barnen med att de får gå på kommunal skola om de inte är snälla. Här i Höga Kusten får de leva med det straffet ändå.
Man får vara glad att skolan finns kvar över huvudtaget.

Inga kommentarer: