söndag 17 februari 2013

En dag börjar kroppen bromsa


Livet är märkligt. Det bara händer saker, man gör saker och man lever sin vardag. Ibland är det jobbiga, tråkiga, känslosamma händelser. Ibland roliga. Tiden och åren bara går. Själv är jag nog en sådan person som bara går på utan att hinna tänka. Autopilotsläget är på högsta läget. Det finns hur mycket att göra som helst. Och jag bara gör det. Och allt skall jag ha under kontroll.

En dag börjar kroppen bromsa. Krämporna kommer som ett brev på posten. Hade svårt att få någon riktig ordning på andningen efter att ha fått diagnosen astma. Så då fick jag en remiss till Österåsen hälsohem.

Här blev man tvungen att även välja en temagrupp som man skulle tillhöra. I höstas var vi här på en sk basvecka där man provade på lite av varje innan man skulle bestämma sig. Det föll sig helt naturligt för mig att  då välja stresshanteringsgruppen. Sedan var det dags för tre veckors vistelse – och där befinner vi oss nu.

Jag kom till Österåsen ganska uppskruvad efter begravnings och bouppteckningsbestyr. Jag fick ett schema, vissa delar är obligatoriska, vissa delar gör man bara om man själv orkar och vill. Jag är en sådan som kände att nu måste jag ju passa på att utnyttja allt som finns, så man inte missar något viktigt. Insåg ganska snabbt att det skulle bli stressigt att vara med på allt.

Så jag bestämde mig för att bara vara. Att utnyttja tiden till vila och återhämtning. Eftertankarna kom på köpet. Helt plöstsligt fick jag tid att bla sörja min farmor  som dog för några år sedan. Mycket tankar och minnen kom upp i olika sammanhang. Både jobbiga och roliga. Planerade bara för en timme i taget och släppte greppet om koll, tid och rum.

Här finns otroligt vackra promenadstigar att gå på, med väldigt vacker utsikt. Helt naturligt vill man bara gå ut för att få uppleva naturen. När man väl har och tar sig  tid upplever man allt med alla sinnen.

Avslappning, meditation och medicinsk yoga är ett naturligt inslag som alla borde prova på. Jag har tidigare tyckt att sånt kännts lite flummigt. Men är nu av en helt annan åsikt.

Sen är det naturligtvis gymnastik och träning av alla de slag. Hade någon sagt för ett år sedan att jag skulle kliva upp före kl 07 på morgonen för att göra vattengymnastik så hade jag bara skrattat åt dem. Men så är det. Varje gång det är vattengymnastik står jag på första parkett.

 När man börjar prova på diverse motionsformer så inser man att musklerna inte är som de borde vara, För korta, för överrörliga knäleder som måste stabiliseras etc. Då finns sjukgymnaster som ger oss styrketräningsinstruktioner. Så helt plötsligt börjar man styrketräna utan att man insåg hur det gick till.

Nu har jag inte ens nämnt maten som är otroligt god nyttig. Vilken otrolig lyx att få maten serverad och att bara behöva tänka på sig själv. En sådan här vistelse skulle alla människor få uppleva. Den är bra för både kropp och själ.

Nu är det snart dags att åka hem och försöka få till lite livsstilsförändringar för att forsätta må bra. Få se vad som händer när man åter hamnar i verkligheten. Ett citat som är bra att försöka ha med sig i bakfickan i all stresshantering är : ”Lär mig att få mod att ändra det jag kan. Ro att acceptera det jag inte kan förändra. Och visdom nog att förstå skillnaden”

Inga kommentarer: