torsdag 14 januari 2010

FÖRÄNDRINGAR FÖR KATTSTACKARN



2010!!! Alltid lika svårt att vänja sig att säga och skriva ett nytt årtal. Det gamla sitter liksom i ryggmärgen. Eller det kanske är så att man omedvetet vill bromsa tiden. Åren går ju lite väl fort ibland.

Häromdagen gick min mikrovågsugn sönder… Har haft missflyt på den tekniska fronten ett tag. Allt går sönder allt eftersom. Man börjar fundera hur gammalt allt egentligen är och inser att det nog inte är så konstigt att saker och ting går sönder till slut.

Mikrovågsugnen köptes när min dotter föddes. Hon är snart 20 år. Vad tog de tjugo åren vägen? Jag minns vad smidigt det var att koka välling i mikron, för det gick så snabbt och den lilla hungriga babyn hade ju inte direkt tålamod att vänta.

De senaste åren är det katten som kommer jamande så fort mikron pipit att den är klar. Det är nämligen där vi tinat dagens lilla fiskbit som han får. Katten är nu fjorton år och föga imponerad av vår nya mikro. Pipet låter ju inte som vanligt.

Ja vår stackars katt. Han har fått utstå mycket de senaste åren. Det började med att jag böt fönster och i och med det försvann hans egen fönsterplats i TV-rummet. Med de gamla fönstren fanns en naturlig plats för både honom och blommorna. I och med bytet sattes fönstren så långt in så jag blev tvungen att införskaffa blombrädor. Och den passade inte honom över huvudtaget.

Sedan började jag med altanbygget. I och med det togs vår järnbro utanför ytterdörren bort. Och då kunde den stackars missen inte hoppa upp på sin katthylla vi byggt på ytterdörren.
När väl altanbygget kom igång så fanns det snart golv på plats och han kunde till sin förtjusning börja använda den igen. Men han hade under denna tid fått uppleva hantverkare högt och lågt som hade mycket skrämmande ljud för sig.

På altanen finns både en utedel och en inglasad del. I den inglasade delen har vi satt in en altandörr som går ut från köket. Precis där har katten haft sin matplats i hela sitt liv. Så när det var dags att börja använda den så var vi tvungna att flytta hans matplats.

Mitt i alla förändringar så blir det vinter och all byggnation är i träda. Skönt tycker han. Eftersom han är en utekatt så går han ut och gör sina behov. Men vad händer. Jo han blir jagad av ett lodjur och törs sedan dess knappt gå ut mer. Så efter femton år tvingas han göra sina behov inomhus i en kattsandlåda. Det har varit den svåraste förändringen av alla. Han springer omkring och skriker. Vill ut… men törs inte. Dessutom har det ju varit så otroligt kallt en längre tid så det är otänkbart att försöka lura ut honom.

Den allra senaste förändringen som hänt är att vi fått hem ett 720 liters akvarium som tar upp en hel vägg. Gissa om katten är intresserad. Men katten börjar bli lite gammal och lat så han orkar inte upptäcka denna nya fiskvärld. Dessutom är han ju van att de fiskar som han äter är fyrkantiga.

Men han har upptäckt att fiskmaten är god… så han är gärna med på ett litet hörn och smakar om han får… och naturligtvis får han det. Att den nya mikrovågsugnen piper på ett helt nytt sätt när hans egna fyrkantiga fiskbitar tinas har han inte lärt sig förstå ännu. Allt har sin tid. Nu får vi se vad år 2010 har att erbjuda förutom en ny mikrovågsugn.

Inga kommentarer: