torsdag 2 oktober 2008

Då var det dags igen…

Då var det dags igen, för vilken gång i ordningen kan man undra?
Kommunen har som vanligt nya hälsoprojekt på gång igen. Jag har varit på en "KickOff och blivit medlurad i årets stegräknartävling, den sk Livslunken. Tanken är att vi skall gå 46 mil på "Kungsleden" - symboliskt sett.

Så framöver lär man få en ny sängkamrat - stegräknaren - den får hänga med dygnet runt så man inte missar stegen till toa på natten, om man nu brukar springa på toa om nätterna vill säga. Då var vi där igen - på toaletten, ett återkommande ämne, jag har ju tidigare skrivit om utedass, tandemtoaletter om toalettsitsar.

Till saken - om man nu går på toaletten på nätterna. Klart jag gör. Jag jobbar ju natt.
Vem vet man kanske går i sömnen också.

Tydligen borde man ta 10 000 steg/dag för att uppfylla motionskvoten.

På ”KickOffen” hade vi en sittande tipspromenad. Det var första gången jag har suttit på en tipspromenad. Det kan man nog kalla – ”i ohälsans tecken”

Många intressanta frågor blev det, och många fel hade vi. Några intressanta fakta framgick:

- Att hela 20% av dagens gymnasieelever beräknas ha en fysisk kapacitet motsvarande vad en 60-70 åring normalt hade tidigare, dvs har ett testvärde under 30 – har svårt att klara att gå två trappor utan hiss.

- Medelvikten på dagens 12-åringar har ökat 4,9 kg jämfört med för femton år sedan.

- Vet ni hur långt man måste gå för att förbruka en pizza? 18 km. Tro hur många steg det är? Man blir åtminstone mätt av bara tanken.

- Alkohol är energigivande i alla fall. Så brudarna i Mjällom har bestämt sig för att ha vätskekontroller varje gång de tar rökpaus från sitt stegräknande. Huvudsaken man motionerar. Konditionsförbättring beräknas nämligen minska risken att dö i förtid med hela 65%.

Man kan inte bli annat än övertygad om nödvändigheten att återuppta motionerandet.

I och med det så passade jag på att köpa ett par nya effektivare gångstavar med pumpanordning. Har varit ute och testat dem några svängar. Men med konstigt resultat – kramp i höger lillfinger.

Stegräkning nästa: 1,2,3,4,5….PUST…STÖN…101, 102,103… 1000, 1001, 1002 steg. BARA 9000 steg kvar idag.

Och ordspråket :”Ett gott skratt förlänger livet” är förkastat. En vuxen människa skrattar i snitt bara 3 min/dag. Och det lär knappast motsvara 10 000 steg. Eller vad tror ni?

Nä det är bara att lunka på, lunka på. Vi har långan väg att gå…

Inga kommentarer: