lördag 11 april 2009

Påskäventyr i Salteå

Har i dagarna suttit och bläddrat i barnens pärmar där jag dokumenterat deras liv och vad som hänt. Hittade ett roligt minne från exakt tretton år sedan. Då var barnen fem respektive tre år. Deras mor, dvs jag hade arrangerat ett påskäventyr i Salteå Intresseförenings regi. Alla barn som ville, fick komma. Trots rejäl snöstorm kom ett 50-tal barn. De flesta utklädda till påskkärringar/gubbar. De flesta fast boende i Salteå var involverade och ansvarade för olika stationer med olika aktiviteter. Vid samlingsplatsen mitt i byn hjälptes alla åt att dekorera byns eget påskträd.

Sen delades alla upp i fyra grupper. Några gick upp till ”Norgrens” ladugård där det var påskpyssel på schemat. Några fick hoppa på en hästskjuts för att åka upp till byns stora långa kälkbacke där det stod ” Flygande matta på schemat” Övriga började med den sk ”Äggjakten”. Den gick ut på att via olika pusselbitar hitta fram till äggskatten – ett chokladägg.

Avslutningsvis serverades det oboy och äggmackor. Alla fick varsin påskhink med godis.
Alla som var utklädda till påskkärringar fick dessutom en extra bonus. Det förbrukades allt som allt 10 kg godis och 100 chokladägg.

Denna dag sponsrades av bygdens båda pensionärsföreningar och Studieförbundet vuxenskolan

Efter några timmars påskäventyr övergick aktiviteterna i en Påskmarknad.

På kvällen när allt var över åkte jag utklädd runt i byn till alla pensionärer samt till alla de som hjälpt till och de fick varsin bukett tulpaner som skänkts från Nordviksskolan samt delade ut överblivna äggmackor.

Det var på den tiden man var ung och energisk. Ja fantasin och kreativiteten har det aldrig varit något fel på. Det var roligt att ha barnen små och hitta på en massa. När det var födelsedagskalas på schemat var det också något utöver det vanliga.

Minns när dottern fyllde år och vi hade arrangerat ”Fångarna på fortet”. Det tog en vecka att förbereda allt och lika lång tid att återställa allt, lämna tillbaka allt som lånats här och där.
Tack och lov hade en av grannarna oändligt mycket gamla nycklar som vi fick använda till ändamålet. Barnens pappa var tvungen att bygga ett fängelse. Han har fått utstått en hel del när min kreativitet flödat.

En av de dråpligaste gångerna var nog när han var tvungen att hjälpa till, när jag hade min hobbyverksamhet ”Blomster och Dockdekor” och jag fick en specialbeställning av Kramfors Kommun att göra 300 st kylskåpsmagneter. Lilamålade klädnypor som jag dekorerade med en styvmorsviol i cernitlera. Kommunen försökte pruta för mängdrabattens skull. Jag sa blankt nej. Att göra 300 likadana var ju jättetråkigt och barnens pappa som fick måla klädnyporna var ju inte direkt imponerad heller.

Nu är det slut på äggjakter med barnen, nu vankas det övningskörningar istället. Alla påskläder har jag i alla fall sparat. Så när det vankas främmande av småbarn kan de klä ut sig.
Men tro vad den söta påskhatten tagit vägen som vi hade dekorerat med kycklingar?
Glad Påsk på er alla! Ni har väl godis i gömmorna ifall ni får besök av någon söt liten påskkärring?

Som en äldre gentleman uttryckte det hela: ”Vad tog alla unga vackra flickor vägen? – och vad kommer alla gamla kärringar ifrån?”

Imorgon på påskdagen är det påskgrillning här i byn. Kl 11 tänds grillen. Medtag egen förtäring och kom. Själv skall jag jobba så jag ligger nog och sussar min kärlekssömn då.

1 kommentar:

Linda sa...

Var det så mysigt i lilla salteå under påsken :)