torsdag 29 maj 2008

Vad slickar du helst på? Tangentbordet eller toalettsitsen?

Den frågan ställdes till folk på stan. Alla tillfrågade valde naturligtvis tangentbordet. Efteråt fick de veta att toalettsitsen var avsevärt renare än tangentbordet.

Den brittiska organisationen Which har gjort tester på 33 tangentbord på organisationens kontor. Då avslöjades det att fyra stycken tangentbord var direkt hälsofarliga, ett av dem hade fem gånger mer bakterier på sig än kontorets toalettsitsar. Vid närmare tester visade sig tangentbordet ha 150 gånger de högsta rekommenderade bakterienivåerna, varpå det försattes i karantän och rengjordes.

Enligt Which är en av anledningarna till de smutsiga tangentborden en ökning av antalet människor som äter vid sina skrivbord.

”Om man tittar på vad som växer på datortangentbord, och det är otroligt nog ännu värre på sjukhus, så är det mer eller mindre en återspegling av vad som finns i din näsa och i din mage”, sade Dr Peter Wilson, en mikrobiologkonsult vid University College London Hospital, till BBC Radio. ”Om någon har en förkylning på ditt kontor, eller ens magkatarr, är risken stor för att du kan smittas via ett tangentbord.”

Undersökningen visade också att 10 procent av alla människor säger att de aldrig rengjort sitt tangentbord, och hela 20 procent har aldrig rengjort sin mus.

Måste erkänna att jag med viss spykänsla sitter här framför datorn och knappar på tangenterna just nu. Plasthandskar kanske vore att föredra? Min nyinköpta toalettstol rengörs helt klart oftare än tangentborden. Det är nog dags att pilla bort tangenterna och diska av dem. Läste några goda råd i ämnet. Rita av tangentbordet så du sätter dem på rätt plats, en stackare hade diskat dem i diskmaskin och tangenterna blev så rena att alla tecken försvann på dem.

Att slicka på toalettsitsar och tangentbord kan man ju faktiskt låta bli. Men i en tidigare krönika erkände jag att jag slickat av grädde på min mobiltelefon. Och telefonerna är naturligtvis ännu värre smitthärd. I en undersökning som gjordes 2001 av en dr Gerba visade det sig att telefonluren var värd för mer än 500 ggr så många mikroorganismer som toaletten.

Nä, hörrni… plasthandskar och desinfektionsmedel och slickförbud står på kom-ihåg-slistan härnäst. Här får ni dessutom några utvalda tips för ett renare tangentbord:

- Stäng av datorn innan du rengör den.- Spreja aldrig rengöringsmedel på en datorkomponent. Använd i stället en trasa eller svamp. - Du kan dammsuga datorns delar på utsidan men använd aldrig dammsugaren för att rengöra inuti datorn. Dammsugaren genererar statisk elektricitet som kan skada datorns komponenter. Använd hellre en batteridriven dammsugare som är avsedd för detta. Finns även speciella USBdammsugare. - Ett annat alternativ till dammsugare för tangentbordet är tryckluft på burk. För att rengöra tangenterna kan man använda en tvättsvamp och rengöringsmedel. Något bättre finns knappast än att använda tussar fuktade med sprit. Det blir både rent och desinficerat. Eller varför inte köpa ett tvättbart tangentbord eller speciella skydd man kan täcka över tangenbordet med. Avhållsamhet är också ett alternativ. Då slipper vi ju även problem med musen. Sätt datorn på toaletten så kanske vi rengör alla dess delar bättre. Men då behövs nog fler toaletter i varje hushåll.

Inga kommentarer: