onsdag 12 november 2008

Kärleksprocessen

Från förälskelse till kärlek är en process

I förälskelsefasen känner man sig ofta som "ett". I en mer mogen kärleksrelation däremot, uppfattar man sig som två som har bildat ett "vi". Just den sammanhållande vi-känslan, byggd på ömsesidig respekt, är utmärkande för den mer utvecklade kärleksrelationen.

Under processen, då förälskelse fördjupas till kärlek, får parterna brottas med en hel del frågor.
Efter ett tag luckras den intensiva närheten upp. Omvärlden blir mer lockande igen och egna behov och intressen gör sig åter påminda. Sidor hos den andre, som man inte riktigt tycker om, visar sig och kan göra att man känner sig tveksam till förhållandet. Frågan man måste besvara är om man kan acceptera den andres alla egenheter. Man tvingas också se på sig själv på djupet och kan kanske behöva ändra sitt eget beteende.

När den andra blir självklar

I ett förhållande brukar man sakta anpassa sig till varandra samtidigt som man bejakar sin egen frihet och självständighet. När den här utvecklingen blir positiv så uppstår efter ett tag en stark tillit i relationen. Det blir då självklart att man har sin främsta lojalitet hos den andre. Han eller hon är nummer ett jämfört med andra människor. Successivt sker ett medvetet val av varandra som livspartner.

Att bry sig om att den andre mår bra och bjuda till för det gemensammas bästa, är tecken på ett förhållande som har fördjupats till en positiv kärleksrelation som innehåller både vardaglig vänskap och stråk av förälskelsekänslor.

Den period då förälskelsen är i fokus brukar vara mellan ett och ett halvt till två år. Om förälskelsen efter den tiden inte har fördjupats till kärlek så tar förhållandet ofta slut.

utdrag från sjukvårdsupplysningen.se

Inga kommentarer: